| | |

Programmeren met de Ozobot – Klein van stuk, groot in mogelijkheden

Schermafbeelding 2017-11-13 om 14.02.14.png

Afgelopen week kreeg ik de Ozobot 2.0 en de Ozobot Evo opgestuurd. De vraag was of ik deze wilde uitproberen in mijn klas en natuurlijk of ik wilde kijken welke mogelijkheden ik zie voor deze robots in de onderbouw van de basisschool.

In het voorjaar heeft mijn klas al een keer een workshop gehad met de Ozobot en konden wij ontdekken wat er allemaal mogelijk is met deze kleine robotjes. Wij waren direct enthousiast en ik ben dan ook gelijk met deze sets aan de slag gegaan. Kijk maar naar deze video:

Ozobot bit 2.0

De beschrijving van de ozobot is als volgt: Ozobot is ’s werelds kleinste programmeerbare robot. Hij heeft lichtsensoren aan zijn onderkant, waarmee hij kan “zien”. Ozobot programmeren is heel gemakkelijk. Teken lijnen en kleurcodes en plaats Ozobot vervolgens op de zojuist getekende onderdelen. Ozobot volgt nu de lijnen en zal acties uitvoeren bij de gekozen kleurcodes.

Dit sprak mij gelijk aan, want elke kleuter kan al tekenen dus kan je ook deze robot programmeren. In de klas merkte ik dat dit ook prima te doen is. Kinderen tekenen lijnen en de robot kan deze prima volgen. Zelf zag ik gelijk mogelijkheden met schrijfpatronen. Laat kinderen schrijfpatronen maken en zet daarna de robot erop. Let wel op dat de lijn ongeveer 0,5 cm dik moet zijn voor een optimale werking.

De kinderen vinden het ook erg leuk om de robotjes te spelen en te bepalen welke weg ze volgen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een doolhof te maken en de kinderen de weg te laten tekenen. Met kleurcodes kun je ook andere opdrachten programmeren. De kleurcodes tekenen is voor kleuters lastiger, maar met de apps van Ozobot gaat dit dan weer een stuk makkelijker.

Apps
De ozobot kan niet alleen op papier rondrijden, maar ook op de tablet. Er zijn verschillende apps beschikbaar en deze zijn ook door alle leeftijden goed te gebruiken. De kleurcodes zijn ook makkelijker toe te passen voor kleuters, omdat ze deze niet zelf hoeven te tekenen.

Ozobot EVO

De ozobot Evo is het ‘grotere’ broertje van de gewone Ozobot. Deze robot heeft bluetooth en kan geluid maken. Hierdoor is de robot van afstand te programmeren met Ozo Blockly. Dit is voor de bovenbouw super tof om te doen. Ze leren hier al echt programmeren. Gelukkig hoef je dit als leerkracht niet zelf uit te vinden, maar zijn er kant en klare lessen beschikbaar.

Ozoblockly is ook te gebruiken met de Ozobot bit 2.0. In mijn video laat ik je zien hoe je met kleurcodes de blockly code naar de Ozobot doorgeeft via het scherm van je laptop of computer.

Lespakket

Voor de groepen 3 t/m 8 zijn er kant en klare lessen inclusief leskaarten en uitgebreide handleidingen voor de leerkrachten. Deze kun je gratis downloaden op http://www.teach2code.nl

Teach2Code  biedt kant-en-klare programmeer lespakketten voor het gehele primaire onderwijs en zelfs het voortgezet onderwijs.  Van uitgebreide pakketten tot enkel de basisbenodigdheden voor het klassikaal opstarten van programmeerlessen. Elk lespakket bevat een lesmap gevuld met direct in te zetten lessen, uitleg en volledige ondersteuning voor de leraar. Elke les is gebaseerd op de doelen van het SLO en helpt leerlingen de 21e eeuwse vaardigheden te ontwikkelen en beoefenen.

De ozobot is dus zeker een aanrader als je aan de slag wilt gaan met programmeren op de basisschool.

Update Feb. 2019: 

Sinds deze week heb ik de Ozoboy puzzelstukken in mijn klas. Dit is zeker een aanrader voor bij de Ozobots. De kleuters vinden het super leuk om een eigen ‘spoor’ te maken. De puzzelstukken zijn te bestellen bij ‘DeRekenwinkel.nl’: https://www.derekenwinkel.nl/ozobot-houten-puzzel-set.html

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.