Kleuters bouwen en programmeren hun eigen robots met UARO – Review
‘Wauw, kleuters kunnen gewoon hun eigen robot bouwen en programmeren!’ Dat was mijn eerste reactie toen ik de UARO sets zag staan. Ik mocht een workshop geven in Kampen en daar sprak ik Pim van Dort van Pmot.nl. Hij heeft een webshop met allemaal toffe materialen om techniek te integreren in je onderwijs. De UARO set die hij mij liet zien sprak gelijk tot de verbeelding. Pim gaf mij de set mee en daarom lees je er nu een review over op mijn website!
Bekijk hier de video die ik heb gemaakt over UARO
Klik hier om je te abonneren op mijn YouTube kanaal en mis geen video meer.
Wat is UARO?
UARO bestaat uit 4 sets waar kinderen mee kunnen leren programmeren, coderen en werken aan hun probleemoplossend vermogen. Het mooie is dat deze sets echt gericht zijn op kleuters en gebruikt kunnen worden vanaf groep 1 van de basisschool. Kinderen bouwen eerst een bouwvoorbeeld van een robot na en sluiten daarna de electronica aan op de batterij of CPU. Het bouwen gaat erg eenvoudig door de bijgeleverde schroevendraaier. In de video hierboven kun je zien hoe eenvoudig dit is.

Stapsgewijs bouwen met UARO
Je kunt dus met UARO kinderen stapsgewijs laten bouwen, laten ontdekken hoe robots werken en de robots programmeren. Kinderen worden uitgedaagd om hun fantasie te gebruiken. Je kunt de sets los kopen of als complete set. Je kunt echter niet zomaar bij 3 beginnen. Wanneer je met UARO 3 aan de slag wilt gaan heb je UARO 1 en 2 ook nodig. Daarom zou ik aanraden om alle 4 de sets aan te schaffen. (zie onderaan deze blog)
UARO 1 – De startset
UARO 1 bestaat uit een set bouwmateriaal en elektronica, een handleiding met bouwvoorbeelden voor 12 modellen en een werkboek.

Bij UARO 1 wordt de handige schroevendraaier geleverd. UARO heeft een bijzondere manier van schroeven. Je steekt eerst een dopje in het gaatje en deze schroef je daarna vanaf dezelfde kant dicht. Op deze manier oefenen kinderen met ruimtelijk inzicht. In de handleiding staat stap voor stap beschreven wat de kinderen nodig hebben en wat ze daarmee moeten doen.

De batterijhouder heeft 4 aansluitmogelijkheden waar de motoren en de LED op aangesloten kunnen worden. Door op de rode knop op de batterijhouder te drukken kan de robot geactiveerd worden. De lampjes, sensoren en motoren worden hierdoor van stroom voorzien en zullen aangaan.
De uitdagende modellen van UARO 1 zijn: Robotvriend, Schommel, Tafel en stoel, Schoolbus, Fotolijstje, Puppy, Kikker, Vlinder, Brandweerwagen, Giraffe, Ambulance en Kraan.
UARO 2 – Coderen met een CPU en een afstandsbediening
UARO 2 is de opvolger van UARO 1. Om deze set te gebruiken heb je ook UARO 1 nodig. Dit is de volgende stap om kleuters te leren programmeren. Als belangrijk nieuwe onderdeel bevat deze set een CPU, een Remote controller, druksensoren, een remote ontvanger en muziek module. De CPU fungeert als het brein van de robot en voert de opdrachten uit die door de remote controller en de sensoren gegeven wordt. De LED lampen en motoren komen van de UARO 1.

UARO 2 bestaat uit een werkboek van 55 pagina’s en een handleiding van 234 pagina’s waarin de bouwvoorbeelden van 12 modellen : Pterosaurus, Vogel, Slak, Schorpioen, Ventilator, Spookbeest, Krab, Kever, Goblin, Drummer, Hibiscus en Katapult. Uiteraard kunnen de kinderen ook zelf hun eigen robots bouwen.
UARO 3 – Coderen met het Codingbord
UARO 3 biedt de kinderen verder te gaan in hun leervaardigheden binnen computing en coderen. Deze set kan alleen gebruikt worden in combinatie met UARO 1 en UARO 2. Beide sets zijn noodzakelijk om de leeractiviteiten uit te kunnen voeren. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

UARO 3 heeft t.o.v. UARO 1 en 2 een coding bord en coding blokken. Het coding bord wordt gekoppeld aan de CPU uit UARO 2. Er zijn diverse coding blokken die op het coding bord geplaatst worden. Ieder coding blok heeft een ingebouwde chip met een bepaalde functie. Door deze op het coding bord te plaatsen, kan het programma van het blok via de CPU gedownload worden in de robot. De coding blokken zijn: Beweeg blok (7x), LED blok in blauw en oranje (3x), Druksensor blok (2x), Infrarood sensor blok (1x) en de Remote blok (1x) voor de koppeling met de remote controller. Daarnaast is er ook nog een infraroodsensor en de coding bord kabel voor de aansluiting met de CPU.
De modellen zijn: Worstel bot, Bordspel bot, Voetbal bot, Stier, Libelle, Vogelverschrikker, Tractor, Hulp bot, Jacht, Fiets, Helikopter en Trein.
UARO 4 – Coderen met bluetooth en de tablet
UARO 4 is het sluitstuk van de UARO serie. Om deze set te gebruiken zijn ook UARO 1, 2 en 3 nodig. Hebben de leerlingen bij UARO 3 leren programmeren via het coding bord, bij UARO 4 komt er een bluetooth module bij, die past binnen het coding bord. Hiermee kunnen de robots aangestuurd worden via een tablet.
Bij deze set hoort ook een handleiding/bouwvoorbeelden boek van 208 pagina’s voor 12 verschillende modellen. In het 57 pagina tellende werkboek worden ook weer diverse thema’s gekoppeld aan opdrachten met de diverse robots. In het werkboek leren kinderen hoe ze de robots via de tablet en coding bord kunnen aansturen en hoe zij de coding blokken kunnen manipuleren om andere taken uit te voeren. Ook kunnen ze tijdseenheden programmeren zodat de motoren hierop aangestuurd kunnen worden.
Ook hier wordt de leerling uitgedaagd probleemoplossend te werken en te denken hoe bepaalde programma’s geprogrammeerd moeten worden. Uiteraard heeft de leerling met de 4 UARO sets ruim materiaal om uiteindelijk zijn eigen fantasie, creativiteit en oplossend denken en werken naar eigen lust te stimuleren.
De modellen zijn: Ski bot, Hockey bot, Rudolph het rendier, Sneeuwploeg, Vuurvlieg, Dinosaurus, Neushoorn, Muziek bot, Schoonmaak bot, Ontdekkers bot, Soldaten bot en een Humanoid.
Creatief aan de slag met UARO
Zodra kinderen een voorbeeld hebben nagebouwd kun je ze ook uitdagen om de creatie nog mooier te maken. Dit kan onder andere met DUPLO of bijgeleverde stickers en ogen. Hierdoor maak je de robots nog levensechter.
Ook is het mogelijk om kinderen zelf iets te laten bouwen. Hierdoor kun je bij ieder thema iets anders bouwen. Wat dacht je van een windmolen, tractor of vuilniswagen voor op de thematafel. Ideaal om bij ieder thema te gebruiken!
Mijn mening over UARO
Wat een complete sets heb je met UARO in handen. Ik merk dat kinderen heel enthousiast zijn om hun eigen robot te bouwen. Door de handleiding stap voor stap te volgen zijn ze heel taakgericht bezig. Voor het bouwen moet je wel de tijd nemen, dit vraagt wel enige concentratie van kinderen.

Wat ik erg mooi vind aan deze sets is dat kinderen zelf de draden aansluiten en dus zien hoe een robot is opgebouwd en wat je moet doen op deze te laten werken. Ook wordt hun probleem oplossend vermogen(en dat van de meester) op de proef gesteld. Elke keer is het weer een uitdaging om iets te maken en te programmeren.
Bij deze sets zitten genoeg inspirerende bouwvoorbeelden die te gebruiken zijn bij verschillende thema’s. Ik vind het echt een mooie manier van leren bouwen en programmeren.