Mijn visie op ICT in de onderbouw

De mediadiamant is een handig hulpmiddel voor leerkrachten en ouders.

De MediaDiamant is bedoeld om het gesprek over de verschillende kanten van mediaopvoeding op gang te brengen. Elke ouder kan de tips bij de vijf kanten naar eigen inzicht toepassen, afhankelijk van je opvoedstijl en gezinssituatie.

Wat ik vooral mooi vindt, is dat de mediadiamant schermen niet als iets verkeerds ziet, maar ervan uitgaat dat wij kinderen er mee moeten leren omgaan.

Doen: Organiseer een ouderavond voor ouders van groep 1 t/m 8 en ga in gesprek met ouders over opvoeding en media. Je kunt hierbij heel goed de mediadiamant gebruiken. Ook kun je de tips delen in je nieuwsbrief. Zo ben je samen bezig met de mediaopvoeding van de kinderen op jullie school.

Tip! Voor mensen die op het gebied van taal een zetje kunnen gebruiken, bestaat de website Mediagesprek.nl. Alle informatie is beschikbaar in eenvoudig Nederlands en in andere talen. De tekst kan ook worden voorgelezen.

Zelf werk ik met een Prowise Touchscreen. Op deze pagina vind je handige tips.

De cursus gebruik je Digibord als een pro is niet meer beschikbaar. Je kunt nu terecht op https://my.prowise.com

Apps in de onderbouw

Bescherming en opladen

Apps die ik kan aanraden

Bouwen met Toca Builders

iPad: https://apps.apple.com/nl/app/toca-builders/id652077009

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tocaboca.tocabuild&hl=nl

Met augmented reality voeg je iets toe aan de bestaande wereld. Met deze techniek kijk je door de camera van je device en zie je projecties in de echte wereld. Hieronder laat ik twee voorbeelden hiervan zien.

Virtuali Tee 

Virtuali Tee is een t-shirt die je kunt scannen met de bijbehorende gratis app. Als je het shirt scant zie je de binnenkant van het mensenlijk lichaam. De app spreekt Nederlands en legt graag alles uit over het lichaam.

www.virtuali-tee.nl

Merge Cube

De Merge Cube is een kubus die je kunt scannen met verschillende apps. Het mooie van de Merge cube is dat je de kubus in je hand houdt en ook rond kunt draaien. Zo zie je steeds iets anders van de kubus. Wil je weten welke apps ik aanraad voor de Merge Cube? Check dan deze blog: https://meestersander.nl/2018/12/10/een-kubus-met-heel-veel-mogelijkheden-merge-cube-ar-vr-hologram-meester-sander-pakt-uit/

Meer apps die gebruik maken van Augmented reality vind je hier: https://meestersander.nl/2018/06/11/augmented-reality-inzetten-in-het-onderwijs-aan-de-keukentafel-11/

Little Zebra Shopper

Houdt je kind van winkeltje spelen? Dan is je kind vast dol op Little Zebra Shopper. Little Zebra Shopper is de ultieme kassa-app voor kinderen. Hij kan echt streepjescodes scannen!

Little Zebra Shopper maakt van je iPad een echte kassa voor kinderen. Little Zebra Shopper laat je kind echte fysieke producten scannen en is zo deel van het sociale spel van je kind en zijn of haar vriendjes.

HOE WERKT HET?

1) Download een gratis pdf met je favoriete producten op www.littlezebrashopper.com

2) Print de producten op stevig papier

3) Knip, vouw en plak de producten (met schaar en lijm)

4) gebruik de producten in je eigen winkeltje

https://itunes.apple.com/nl/app/little-zebra-shopper-gold-edition/id717628346?mt=8&at=1001lsQM

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.puckipedia.littlezebrashopper.gold

Osmo!

Hier vind je alle Osmo Sets: https://www.playosmo.com/en/shopping/

Zo maak je een foto op een tekening

Mindmap 4 kids

Uitleg Bee-bot

Wat is het verschil tussen de Bee-bot en de Blue-bot

Hoe zet je de Bee-bot goed in?

CodeWise Download