|

9 hacks voor een succesvolle online les

Uiteraard wens ik jullie een heel mooi 2021! In de eerste weken is het nog even doorbijten met de online lessen. Daarom heb ik 9 handige hacks voor je op een rij gezet. Van gewoon handig, tot grappig en gewoon onmisbaar. Het zijn tips waar iedere leerkracht iets aan kan hebben. Nummer 9 is mijn favoriet! En die van jou? Reageer onder deze blog en deel ook je eigen tips!

1. Laat de kinderen meekijken met je aantekeningen

Osmo heeft een nieuwe app uitgebracht die leerkrachten helpt om nog beter online les te kunnen geven met hun iPad. De Osmo Projector app zorgt er voor dat kinderen de leerkracht kunnen zien en ook de handen van de leerkracht die schrijft. De leerkracht plaatst het spiegeltje op de camera van de iPad en kiest zo voor een andere weergave. Dit zorgt ervoor dat een leerkracht met een camera heel eenvoudig twee verschillende beelden kan delen. In plaats van je scherm te delen kan je nu iets schrijven, aanwijzen of tekenen. Deze app maakt het super simpel om nog beter online les te geven en in deze vreemde tijden ideaal voor afstandsleren.

Download hier de Osmo Projector app: https://apps.apple.com/nl/app/id1502489790

Uitleg over de app vind je in dit document: https://assets.playosmo.com/2020/how-to-get-started-osmo-projector.pdf

Tip! Je kunt natuurlijk ook met twee device inloggen in je meeting. Zo kun je bijvoorbeeld iets laten zien met de camera van je telefoon en volg je op je laptop het gesprek en zie je de kinderen en jezelf.

2. Scan (werk)boeken

Nu alles digitaal is wil je natuurlijk ook graag zoveel mogelijk digitaal werken. Niet alles wat jij normaal gebruikt is direct digitaal beschikbaar. Wist je dat met elke telefoon of tablet eenvoudig documenten kunt scannen? Op een iPhone of IPad gebruik je gewoon de notitie app.

Tekst scannen en laten voorlezen

Maar er zijn nog veel meer apps die je goed kunt gebruiken om documenten en teksten te scannen. En wist je dat er zelfs apps zijn die de teksten voor je kunnen voorlezen? Dit kan handig zijn voor leerlingen met dyslexie. Wil je meer weten? Bekijk dan zeker de video hieronder.

3. Sneltoetsen Chromebook, laptop, teams, Google Classroom

Wanneer je veel achter een scherm zit moet je veel handelingen vaak herhalen. Om dingen sneller voor elkaar te krijgen zijn er sneltoetsen bedacht. Zo zijn er sneltoetsen

Chromebook spiekbriefje van Heutink ICT: https://www.heutink-ict.nl/actueel/blogs/art/3781/chromebook-spiekbrief

Sneltoetsen Microsoft Teams: https://templates.office.com/nl-nl/16-essentiële-sneltoetsen-voor-microsoft-teams-tm00575249

Sneltoetsen Google Classroom: https://cloudwise.nl/lekker-snel-werken-met-sneltoetsen-g-suite-apps/

Sneltoetsen Laptop of computer: https://meestersander.nl/2020/05/28/de-3-beste-tips-voor-je-ideale-thuis-werkplek-tips-voor-thuis-en-school/

4. Zo til je het ontwerp van je lessen naar een hoger niveau

Canva is een online tool en app waarmee je in een paar klikken een presentatie, flyer of download kunt maken. Er zitten enorm veel voorbeelden in die je direct kunt gebruiken en ook handige gratis afbeeldingen die je kunt gebruiken voor je lessen. In onderstaande video leg ik uit wat je kunt doen en hoe je eenvoudig een gratis educatie account kunt aanvragen.

https://www.canva.com/nl_nl/onderwijs/

Je kunt zelfs filmpjes maken met Canva. In onderstaande IGTV legt Demi uit op welke manier zij Canva gebruikt voor het maken van instructievideo’s!

5. Verander je cursor in een bitmoji van jezelf

Dit is een erg leuke tool. Neem jij instructiefilmpjes op of deel jij je scherm. Met deze extensie verander jij je muis in Google Chrome in een ander voorwerp. Dit kan zelfs een bitmoji van jezelf zijn, maar kan ook elk ander plaatje zijn. Let op dat het alleen in Chrome werkt!

https://chrome.google.com/webstore/detail/custom-cursor-for-chrome/ogdlpmhglpejoiomcodnpjnfgcpmgale

6. In 1 klik alle websites openen die je nodig hebt – Google Chrome tabbladen map

Elke ochtend start je je computer op en open je dezelfde tabbladen in Google Chrome. In onderstaande video zie je hoe dit elke ochtend met 1 klik klaar kan zetten. Zo ben je in een klik klaar voor een dag lesgeven.

7. Maak een digitaal werkblad in Google jamboard

Wil je eenvoudig zelf een werkblad digitaal werkblad maken? Het kan in Google jamboard. In deze video vind je een uitleg:

8. Maak de beste thuiswerkplek in een paar stappen

Vergeet ook jezelf niet. Daarom is het belangrijk om een goede werkplek te creëren. In deze blog leg ik uit hoe je dat kunt doen:

9. YouTube zonder afleiding

Wanneer je een video deelt met de leerlingen uit je klas is de kans groot dat ze afgeleid worden door de aanbevelingen van YouTube. Maar wist je dat je een link kan sturen die alleen de video laat zien zonder alle andere dingen eromheen? In deze video leg ik je uit hoe dat werkt:

Volg mij op instagram voor nog meer handige tips!

[instagram-feed]

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.