Leerzaam luisteren zonder scherm – Review Timio audio en muziekspeler

Timio is een simpele audiospeler voor peuters en kleuters. Het is ontwikkeld door een Nederlandse Start-up Timio en heeft als doel om jonge kinderen zelfstandig aan de slag te laten gaan met audio. Je moet hierbij denken aan het oefenen van woordenschat, luisteren naar verhaaltjes en muziek en eenvoudige opdrachten. In deze blog geef ik uitleg over Timio en aan het einde vind je een voerzicht van de voordelen en nadelen van de Timio Audiospeler. Ook geef ik nog een aantal alternatieve audioapparaten waar je ook naar kunt kijken.

In deze video laat ik de Timio zien. Dit doe ik samen met mijn dochter Lise van 2 jaar oud:

Leren luisteren

Als leerkracht vind ik het erg belangrijk dat kinderen niet alleen kijken naar een scherm, maar ook leren luisteren. Daarom maak ik mijn eigen luisterspellen en spreek ik luisterboeken in. Hierbij een aantal redenen waarom het belangrijk is dat kinderen naar audio luisteren:

 1. Luisteren naar audio kan helpen bij het ontwikkelen van de luistervaardigheden van kinderen. Ze leren om aandacht te geven aan wat ze horen en dit te verwerken, wat van pas kan komen in de klas of bij het lezen.
 2. Luisteren naar audio kan ook helpen bij het verbeteren van de woordenschat van kinderen. Door naar verhalen en muziek te luisteren, komen ze in aanraking met nieuwe woorden en begrippen.
 3. Luisteren naar audio kan ook een ontspannend effect hebben op kinderen. Luisteren naar muziek of een verhaal kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van welbevinden te versterken.

In het algemeen kan luisteren naar audio dus een positief effect hebben op de ontwikkeling en het welbevinden van kinderen. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat ze toegang hebben tot een gevarieerd aanbod van audio-content.

De Timio audioplayer is een uitstekende optie voor thuis en in de klas. Het is een betrouwbaar apparaat voor het afspelen van eenvoudige verhalen en liedjes. De audioplayer is ontworpen voor kinderen en is daarom stevig en duurzaam en kan tegen een stootje. Zo kun je het met een gerust hart inzetten in de klas.

De eenvoud van het apparaat is echt een groot voordeel. Mijn dochter van 2 jaar oud kan er direct mee aan de slag. De magnetische schijven klikken makkelijk vast en zijn direct klaar voor gebruik. Ze drukt op de afbeeldingen en er volgt direct een geluid, liedje of verhaaltje. Bovendien heeft het apparaat een ingebouwde luidspreker en hoofdtelefoonaansluiting, wat betekent dat kinderen het apparaat op hun gemak kunnen gebruiken, of ze nu luisteren naar muziek of een verhaaltje.

Je kunt als ouder of leerkracht de Timio eenvoudig instellen. Haal de schijf van het apparaat en er verschijnen 4 knoppen. Door de knoppen drie seconde in te houden kun je het volume eenvoudig aanpassen met de rechter en linkerknop. Met de bovenste knop kun je een van de acht talen selecteren. Zo is het apparaat dus ook heel geschikt om kinderen kennis te laten maken met een andere taal. Met de onderste knop kun je vragen inschakelen. Zodra je nu een schijf plaats krijg je een vraag te horen en geeft het kind antwoord door op het juiste plaatje te drukken.

Timio – Dit zit er in de verpakking:

• de TIMIO player
• 5 magnetische audio-disks 
• een opbergtas voor maximaal 25 disks
• en de 8 talen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Europees Portugees en Mandarijn

Je kunt de Timio uitbreiden met extra schijven. Er zijn in totaal 4 verschillende sets verkrijgbaar:

 • Set 1: wilde dieren, muziekinstrumenten, kleuren, kinderliedjes vol. 1, lichaamsdelen
 • Set 2: zeedieren, kinderliedjes vol. 2, vormen, fruit, getallen
 • Set 3: groenten, tijd, sprookjes vol. 1, alfabet A-L, alfabet M-Z
 • Set 4: dinosauriërs, kinderliedjes vol. 3, kleine insecten, sprookjes vol. 2, sprookjes vol. 3

Voordelen van Timio:

 1. Geschikt voor jonge kinderen: De Timio audioplayer is speciaal ontworpen voor jonge kinderen en is heel eenvoudig in gebruik en kan tegen een stootje.
 2. Veel afspeelmogelijkheden: De Timio audioplayer biedt verschillende afspeelmogelijkheden, waaronder muziek, verhalen en talen. Dit betekent dat je kind op een leuke en educatieve manier kan leren en ontspannen.
 3. Geschikt voor onderweg: De Timio audioplayer is klein en licht van gewicht, wat betekent dat je kind het apparaat gemakkelijk mee kan nemen onderweg. Dit is handig als je kind op reis gaat of tijdens een lange autorit

Nadelen van Timio:

 1. Beperkte opslagruimte: De Timio audioplayer heeft een aantal disks met verschillende thema’s. Deze zijn super leuk, maar je kunt hier geen eigen content of verhalen aan toevoegen,
 2. Geen internetverbinding: De Timio audioplayer heeft geen internetverbinding, wat betekent dat je kind geen gebruik kan maken van streamingdiensten zoals Spotify of Apple Music. Dit kan een beperking zijn als je kind graag naar nieuwe muziek wil luisteren.

Conclusie

Mijn dochter van 2 vind het geweldig om met dit apparaat te spelen. Maar ook kleuters vinden het heerlijk om te luisteren naar verhalen en liedjes. Dit apparaat vind ik zeer geschikt voor thuis en op school. Het liefst zou ik ook nog eigen verhaaltjes op de schijven willen zetten, maar dat is helaas niet mogelijk.

Nog meer audio apparaten voor kinderen

De voorlezer

De voorlezer is een slimme voorleespen. Klik op de sticker en luister. Je kunt als leerkracht ook zelf iets inspreken. Bekijk in deze video de voorlezer:

StoryPhones

Meer weten over Storyphones? Kijk dan op hun website: https://storyphones.com/products/storyphones

Tonies Toniebox

Helaas is Tonies Toniebox alleen nog in het Engels beschikbaar, maar wel echt een fantastisch eenvoudig en leuk apparaat.

Ook leuk: Luisterspel Sneeuwpoppen

Zoals ik al eerder schreef, maak ik ook mijn eigen spellen. Voor het thema winter is het luisterspel sneeuwpoppen erg leuk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.