| | | |

Daag uit die hersenen! – Terugblik op de NOT 2023

De afgelopen week was het grootste onderwijsevent van het jaar in de jaarbeurs. Na 4 jaar kon eindelijk de Nationale Onderwijstentoonstelling weer doorgaan. Wat een geweldige week was dit. In deze blog lees je alle hoogtepunten en kan ik eindelijk het hele interview met Erik Scherder met je delen.

Onderwijsfeestje in de jaarbeurs

Elke dag was ik op de beursvloer te vinden om video’s te maken, presentaties te geven en in gesprek te gaan met leerkrachten. Ik ontving super veel enthousiaste reacties op mijn bewegend leren video’s voor kinderen. Dit geef enorm veel energie om er nog veel meer te maken. Leerkrachten gaven aan dat de kinderen meester Sander echt als onderdeel van de klas zijn gaan zien en dat is natuurlijk fantastisch om te horen.

Ontmoeten, ontwikkelen én groei

Het thema van de NOT was ‘Voor ontwikkeling én groei’. Dit thema zag je op de hele beurs terug. Als leerkracht had je de mogelijkheid om alle materialen zelf te bekijken en daardoor een goede indruk te krijgen hoe je het in de klas kunt gebruiken. Een van mijn favoriete plekken op de beurs is ‘De klas voor de toekomst’. Hier kon je aan de slag met alle nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs zoals robots, een studio, AR en VR en ook drones. Maar gelukkig weten wij allemaal dat het materiaal zelf de kinderen niks leert. Als ervaringsdeskundige mocht ik laten zien hoe je de materialen goed kunt inzetten en de kinderen echt tot leren kunt laten komen. Waarbij de rol van de leerkracht essen

In de presentatie lag de nadruk op het inzetten van audio in de klas om te oefenen met begrijpend luisteren en ook hebben wij gekeken naar het leren programmeren bij jonge kinderen. Een praktische workshop waar je direct mee aan de slag kunt. Wil je ook een keer een workshop volgen over ICT of bewegend leren? Klik dan hier.

Alle bewegend leren tools op de NOT

Zoals jullie weten ben ik gek op bewegend leren en daarom heb ik samen met juf Sanne alle bewegend leren tools uitgeprobeerd. Je kunt dat in bovenstaande video bekijken. Op zaterdag kwamen mijn vrouw, dochter en schoonmoeder langs en hebben wij samen nog een rondje gedaan. Lise vond vooral de hal met bewegend leren materialen leuk. Ook de educatieve airtrack moest natuurlijk even getest worden!

Geweldige sprekers op de NOT

Wat mij dit jaar verbaasde waren de volle zalen bij de verschillende sprekers. Er was echt moeite gestoken om een goed inhoudelijk programma te maken over onderwijs. En dat is precies waar leerkrachten behoefte aan hebben. De sprekers kon je ook selecteren op onderwerpen, zoals bijvoorbeeld: Burgerschap, eigenaarschap, Edtech. De volgende sprekers spraken mij erg aan:

 • Hoogtepunt: Erik Scherder (geen uitleg nodig toch?)
 • Grej of the day – Uitleg over het gebruiken van deze toffe microlessen.
 • Eric van ‘t zelfde over Impossible is nothing
 • Jim Stolze over Edtech
 • Via hoge verwachtingen naar meer kansengelijkheid van Maxe de Rijk
 • 10 tips om kinderen aan het lezen te krijgen van de Voorleeshoek

Ook meester Jesper mocht een praatje houden over social media in het onderwijs en hoe hij dit gebruikt om het onderwijs te promoten. Toevallig moesten wij tegelijk spreken, maar na afloop kwam Jesper langs en heeft mijn boek Meesterlijk Kleuteronderwijs gekocht. Erg leuk om met hem over onderwijs te praten.

Bekijk hier het hele interview met Erik Scherder:

Samen met juf Sanne kreeg ik de kans om na de lezing Erik Scherder te interviewen. Professor Erik Scherder gaat in op de volgende vragen:

 • Maakt technologie ons brein dommer?
 • Waar hoop je dat mensen mee weglopen na het zien van uw presentatie?
 • Wat is de visie van Erik Scherder op bewegend leren?
 • Wat zijn kleine tips die een leerkracht morgen kunnen toepassen in de klas om met bewegend leren aan de slag te gaan?
 • Is het goed voor de hersenen als kinderen staan in de klas?
 • Meer bewegen of meer muziek in de klas?
 • Wat is beter: denksport of een teamsport?
 • Actueel: Lubach zegt: Nu is het afgelopen met telefoons in de klas. Wat is daarop uw reactie?

Het hele interview met Erik Scherder kun je hier bekijken:

Bewegend leren video’s laten zien

Het leukste moment kwam na afloop. Ik heb de professor mijn eigen bewegend leren filmpjes laten zien en ik kreeg daar complimenten over.

De NOT was voor mij dus een groot succes! Ik heb er enorm veel leerkrachten kunnen spreken en weer heel veel toffe materialen kunnen bekijken. Hieronder kun je nog een aantal video’s bekijk die ik samen met juf Sanne heb gemaakt op de NOT

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.