ouderavond digitaal Meester Sander
|

De beste tools om een digitale informatieavond te organiseren

Alle scholen gaan weer starten, maar ouders mogen de school meestal nog niet in. Toch wil je ouders informatie geven over de gang van zaken op school en in de klas. In deze blog geef ik je tips voor een succesvolle digitale informatieavond.

Stap 1: Schrijf op welke informatie jullie willen delen op de informatieavond

Bedenk goed welke informatie belangrijk is om te delen over de school, de ouderraad en over de klassen. Schrijf dit helemaal uit en geef daarna elk onderdeel punten. Zo zorg je ervoor dat je weet wat het belangrijkste is. Welke boodschap willen jullie als school uitdragen en welke informatie is voor ouders belangrijk uit de groepen.

Als school kun je denken aan het jaarplan wat jullie bedacht hebben, het implementeren van iets nieuws in de school of iets anders bijzonders. Als leerkracht kun je bekijken wat voor ouders belangrijk is om te weten in een bepaald leerjaar. Dit is natuurlijk heel anders voor groep 1 dan voor groep 8.

Stap 2: Kies een format om de info over te brengen naar ouders

Nu je weet welke informatie je wilt overbrengen kun je gaan nadenken over de vorm. Je kunt dit in verschillende vormen doen. Wil je dat alle ouders tegelijk live inloggen en een virtuele informatieavond beleven? Of maken jullie een digitale variant die de ouders elk moment kunnen bekijken.

Optie 1: een live event

Wanneer je de informatie live gaat streamen moet je goed weten hoe je dit gaat doen. Je start bijvoorbeeld met een livestream van de directeur en daarna is er een meeting voor elke groep in Google Classroom of Microsoft teams met de leerkracht. Dit is de oplossing die het meest lijkt op de traditionele informatieavond, maar de vraag is of je dat aandurft. Veel leerkrachten vinden een livestream erg spannend.

Wil je het helemaal professioneel aanpakken dan kun je ervoor kiezen om te livestreamen via OBS. Een mooi programma met eindeloze mogelijkheden.

Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om de informatieavond op te nemen en dat ouders deze later terug kijken.

Optie 2: Op ieder moment te bekijken

Het is ook mogelijk om een informatieavond van te voren op te nemen. Denk er dan goed over na of je een hele lange video maakt of dat je de belangrijkste onderdelen opknipt in kleinere onderdelen. Hierdoor kunnen ouders keuzes maken in welk onderdeel ze kijken. De video’s kun je aanbieden in een afgesloten omgeving met daarbij teksten wat er in de video’s te zien is. Het is ook erg leuk om hier kinderen bij te betrekken.

Geef ouders altijd de ruimte om vragen te stellen. Dit kan in een livestream, maar het is ook eenvoudig om ze deze van te voren te laten stellen via de mail of een online formulier.

Stap 3: Maak content voor de informatieavond

Er zijn veel verschillende tools om toffe content te maken voor de informatieavond. Een aanrader is om zowel kinderen als leerkrachten een video te laten maken voor de ouders. Maar wees vooral kort en bondig. Wees duidelijk en laat zoveel mogelijk beelden zien bij wat je aan het vertellen bent. Dit kan zowel tijdens het lesgeven zijn, maar kunnen ook voorbeelden zijn uit methodes of in een lege klas.

Maak een rondleiding in VR
Met een virtuele rondleiding hebben ouders het gevoel dat ze toch even op school zijn en kunnen zien in welke klas hun kind nu les krijgt. Een virtuele rondleiding is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Je kunt dit prima laten doen door de kinderen van de bovenbouw. Op de website van Skillsdojo vind je een missie waarmee je dit eenvoudig kunt maken. De kinderen doen dit met Google Tour creator. De missie is ook prima te gebruiken om als leerkracht een virtuele tour te maken door de school of je klas.

Klik hier om naar de missie te gaan: https://www.skillsdojo.nl/maak-een-virtual-reality-tour/

Ik ben een groot fan van Prezi. Sinds afgelopen jaar heeft Prezi een nieuwe tool die erg handig is voor online presentaties. Zowel presentaties die je opneemt als presentaties die je livestreamt. Dit heet Prezi Video en zorgt ervoor dat jij in de presentatie zit.

In deze video laat ik je zien hoe dit werkt:

Wil je een toffe ervaring maken voor ouders, dan kun je met Microsoft Sway een speciale omgeving maken met daarin foto’s, tekst en video’s. Dit oogt heel professioneel en heeft heel veel mogelijk. Maak je gebruik van Office365, dan kun je dit gewoon vanuit je schoolaccount aanmaken.

Op de website van Microsoft vind je een uitleg: https://sway.office.com/?ui=nl-NL&rs=NL

Wil je meer halen uit Office365? Kijk dan op de website van Edutrainers, hier vind je heel veel verschillende leerblokken om alles uit office365 te halen en er is ook een leerblok over het maken van een Sway.
https://www.edutrainers.com/bijscholing-voor-leraren/

Stap 4: Nodig ouders uit en maak er samen een succes van

Je hebt de informatieavond voorbereid, maar nu is het nog jullie taak om ouders uit te nodigen en er naar te laten kijken. Een persoonlijke uitnodiging met een QR code erop kan ouders helpen om direct op de juiste website te laten uitkomen.

Een uitnodiging kun je heel eenvoudig ontwerpen in Canva. Bekijk hier mijn uitleg over Canva:

Bedenk van te voren hoe lang de informatieavond terug te bekijken is. Door een deadline te stellen is er urgentie en zullen ouders eerder geneigd zijn om de informatie te gaan bekijken. Het is echter een illusie om te denken dat ouders alles gaan kijken, dus wees je er bewust van welke boodschap jullie echt willen overbrengen.

Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jullie gaan doen? Laat het weten in een reactie onder deze blog of op een van mijn sociale media kanalen:

http://www.instagram.com/meestersander.nl http://www.facebook.com/meestersander.nl https://www.tiktok.com/@meester.sander

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.