|

ICT tips die je gezien moet hebben voor de start van het schooljaar

Als leerkracht kun je je werk een stuk gemakkelijker maken met behulp van ICT. Het internet staat vol met handige websites en tools waar je heel veel mee kunt doen in de klas. In deze blog zet ik een aantal handige ICT tools en tips op een rij voor een goede start van het schooljaar.

Voor sommige tips heb je meer rechten nodig op je computer. Vraag dan hulp aan je ICT’er.

Installeer een Schoollettertype

Wil jij iets uitprinten of typen voor jonge kinderen? Dan merk je dat het soms lastig is dat de letters anders geschreven worden. Dit kan je oplossen door het lettertype School kx of SchoolschriftBOT te gebruiken.

School kx is een lettertype die erg geschikt is voor kleuters en groep 3. De letters zijn herkenbaar voor kinderen en dus goed te gebruiken voor materialen in de klas of om werkbladen mee te maken voor groep 3.

Een lettertype dat elkaar schrijft is lastig te vinden, maar ik kwam het lettertype SchoolschriftBOT tegen. Dit Lettertype komt het meest in de buurt en raad ik daarom aan.

Let wel op dat het lettertype pas zichtbaar wordt in Word als je het opnieuw hebt opgestart.

https://www.dropbox.com/sh/t5o7jj6ho4l305f/AAB6oI96_GYhN7WBcLgvBlBca?dl=0

Maak je eigen QR codes

Wil je een link delen met de kinderen in de klas? Doe dit dan via een QR code. Martijn de Winter legt je in 6 korte stappen uit hoe jezelf eenvoudig een QR code maakt. https://www.martijndewinter.nl/qr-code-maken

qr code maak je code

Maak een Wifi QR code voor jullie school WiFi

De tablets, Chromebooks en devices van collega’s en stagiaires worden tegenwoordig allemaal verbonden aan jullie Wifii netwerk. Om iedereen snel toegang te geven kun je eenvoudig een QR code aanmaken om verbinding te maken met een Wifi netwerk. Je vinkt op de website https://nl.qr-code-generator.com het vakje Wifi aan en je kunt de netwerknaam en het wachtwoord toevoegen. Klik op Qr code maken en je QR code is klaar.

https://nl.qr-code-generator.com

Werk sneller met toetsenbordcombinaties

Wanneer je veel adminstratie moet doen of lessen wilt voorbereiden, dan is het handig om snel te kunnen typen. Je kunt dan een gratis typecursus doen, maar als je dat al kunt is het handig om toetsenbordcombinaties te gaan gebruiken. Hiermee kun je heel snel en eenvoudig acties aanroepen. Klik hier om de handige poster te downloaden en hang deze op bij je werkplek.

Maak een Rebus met de namen uit je klas

Op de website Festisite kun je heel snel leuke dingen maken voor je klas. Wat dacht je van geld met je eigen gezicht erop, toffe poster, je eigen speelkaarten, een letterdoolhof, maar helemaal leuk vind ik de rebusfunctie. Je tikt de naam in van het kind en de website maakt er super snel een rebus van.

https://www.festisite.com/rebus/

Maak werkbladen met Canva

Gebruik de website Canva om een professioneel ogende werkbladen, flyers of poster te maken voor je school!

Maak een groepsfoto met namen

Gratis E-learning

Daarnaast kun je op mijn www.meestersander.academy ook heel veel leren over de iPad.

Welke tip deel jij altijd met collega’s? Laat het weten in een reactie of stuur een bericht op social media!

Volg Meester Sander ook op social media:

http://www.instagram.com/meestersander.nl

http://www.facebook.com/meestersander.nl

https://www.tiktok.com/@meester.sander

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.