|

De leukste activiteiten voor de Voorleesdagen 2022 – Maar eerst ving ik een monster

Voorlezen is belangrijk en daarom zijn eind januari weer de voorleesdagen. In deze blog zet ik de beste tips op een rij voor (online) activiteiten voor in de klas!

Prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

De voorleesdagen worden georganiseerd door het CPNB. Klik hier voor lesideeën van het CPNB voor de voorleesdagen.

Bekijk hier een korte preview van het prentenboek van het jaar:

Monsters vangen en monster cijfers – Bewegend leren met Meester Sander

De kinderen gaan monsters vangen! Ze bewegen, oefenen met kleuren en cijfers en vangen monsters!

Monsters vangen – Speurtocht

Bekijk hier de introvideo van de monster speurtocht:

De monsterspeurtocht is een aanrader voor elke onderbouw klas. De kinderen gaan samen monsters vangen. De kinderen scannen de QR code en vinden verschillende cijfers. Een erg leuke activiteit voor in de onderbouw. Aan het eind vullen jullie samen de gevonden cijfers in en verschijnt er een video.

Liedje: Maar eerst ving ik een monster

Lessuggestie: Maar eerst ving ik een monster

Kleuteruniversiteit project – maar eerst ving ik een monster

Stimuleer de leesmotivatie met dit project bij het boek ‘Maar eerst ving ik een monster‘ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Ga twee weken aan de slag met boeken, verhalen, taal, rekenen, onderzoeken, ontwerpen, dans en muziek. Zo krijg je een klas vol ‘leesmonsters’!

https://www.kleuteruniversiteit.nl/winkel/voorlezen-maar-eerst-ving-ik-een-monster/

Spellenpakket – Maar eerst ving ik een monster

Een pakket met vijf spellen bij het boek ‘Maar eerst ving ik een monster‘ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Voor monsterlijk veel spelplezier!

https://www.kleuteruniversiteit.nl/winkel/spellenpakket-maar-eerst-ving-ik-een-monster/

De ridder zonder billen

Er was eens een ridder… zonder billen!

Er was eens een ridder zonder billen. 
Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen 
dat hij een prins werd en niet voor heel even, 
maar voor een lang en gelukkig leven. 
Een sprookjesachtige oplossing ligt voor de hand, 
waardoor hij bij zijn droomprinses belandt. 

De ridder zonder billen is een geestig en origineel prentenboek over een onderwerp dat tot de verbeelding van elke kleuter zal spreken. Met grappige illustraties van Charlotte Bruijn en een speciale ‘billenwinkel’-uitklappagina. 

Voorleesvideo: De ridder zonder billen

Bewegend leren – Ridders en kastelen

Meer leuke boeken van Tjibbe Veldkamp

Voorlezen: Tim op de tegels

Voorleesvideo: Agent en boef

Online voorlezen? Lees eerst deze blog: Mag je een boek voorlezen in een online les?

Digi-doener: Prentenboekenparade

Voor FutureNL maak ik Dig-doeners. Dit zijn lessen waarmee je werkt aan digitale vaardigheden en die je eenvoudig kunt inzetten in de klas. Deze les is speciaal geschreven voor de voorleesdagen. Klik op de link, download de handleiding, print de kaartjes uit en start de presentatie op je Digibord. Heel veel plezier met deze les.

Prentenboekenparade voorleesdagen

https://www.lessonup.com/app/channel/futurenl/series/0fc970ed564c50a6d9799da9/lesson/EMh5So5E8PqfZJNgD

Gratis Poster met negen voorleestips

Een handige poster om op te hangen of uit te delen aan ouders. Gratis te downloaden op de website van Heutink voor thuis. 

https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/waarom-voorlezen-belangrijk-is-ook-als-je-kind-al-zelf-leest/news/20

De voorleeshoek

De Voorleeshoek is een digitaal hoekje op de tablet, telefoon of computer waar kinderen van 0-10 jaar voorleesfilmpjes bekijken en even heerlijk wegdromen. De filmpjes zijn een combinatie van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek. De Voorleeshoek is een ideaal hulpmiddel om elke dag 15 minuten bezig te zijn met (voor)lezen. Er is een ruim aanbod met boeken, want de catalogus wordt elke week aangevuld met vier nieuwe voorleesfilmpjes.

Prentenboeken apps

Van dit klassieke verhaal kun je nu ook op je iPad genieten. De app zit vol met activiteiten. Je kunt de menubalk onderin beeld van de app gebruiken om naar de verschillende onderdelen te gaan. Er is genoeg te doen! Hieronder zetten we de tips op een rij:

– Bekijk het filmpje van Wij gaan op berenjacht of blader zelf door het prentenboek en geniet van de prachtige illustraties van Helen Oxenbury.
– Daarnaast kun je je eigen verhaal maken. Kies de figuren en de achtergrond uit, spreek je eigen tekst in door de microfoon en bekijk je zelfgemaakte filmpje!. Elke opname kun je bewaren en terugkijken zo vaak je wilt.
– De mooiste kunstwerken maak je natuurlijk zelf. Gebruik je fantasie bij het inkleuren van de vrolijke kleurplaten en sla ze op bij je afbeeldingen op je iPad.
– Ook staan er veel spelletjes in de app: train je geheugen, leer tellen, raad de vormen of maak alle puzzels Bij de extra spelletjes kun je verschillende leeftijden selecteren. Elk kind wordt zo op zijn eigen niveau uitgedaagd.

Meer prentenboeken apps vind je op deze website: https://voorleesgids.nl/category/apps/

Bookcreator – maak je eigen (prenten)boek

In de kinderboekenweek draait het natuurlijk om boeken! Ga aan de slag met de app BookCreator. Hiermee kun je samen met de kinderen een digitaal boek maken en deze eenvoudig verspreiden onder ouders via de mail of printen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.